Might makes Birthright

Čuvaj se prezrene žene

Princeza Aubrey stiže sa zakašnjenjem u Brosengae, i ne gubi ni časa nego poziva Gavina u sobu i nudi mu se. On ne spominje svoje zaruke s Erin, već to objavljuje pred svima sljedeće jutro za doručkom. Princeza je, razumljivo, bijesna, ali to ne pokazuje. Sve se čini u najboljem redu kada se Berengeri napokon vraćaju kući. Vjenčanje Gavina i Erin planirano je za novu godinu u Pinetownu, i počinju se slati pozivnice.
Boeruin šalje pismo molbe, javlja da je njegov brod tijekom nedavne oluje izgubljen negdje blizu naših obala, i moli vijesti o brodu i čuvanje tereta koji je na njemu. Berengeri proslijede obavijest svojim snagama reda i mira, i uskoro saznaju o nevoljama koje su snašle jedan ribarski gradić na obali: epidemija okamenjivanja! Odmah sumnjaju na demonsku puricu, pa kreću prema Kozjem Kuku da izvide situaciju. Na obali nedaleko sela pronalaze nasukani i slupani Boeruinski brod, na kojem nema ni žive duše (a ni mrtve), posada kao da je isparila. U brodskom dnevniku saznaju da prenose teret iz Coeranisa, nekakvu beštiju u kutiji, i istraživanje maga duBlanca iz Carskog Grada. U Kozjem Kuku vlada strah, ljudi ne izlaze iz kuća, a šestoro okamenjenih nisu ugriženi (kljucnuti), tako da se radi o nekakvoj drugačijoj beštiji. Gerolt uspješno odkameni jednog od okamenjenih ljudi, i saznaje da je to bilo neko demosko biće sa velikim mišićima, u oklopu, sa kozjim nogama, volovskim rogovima i crvenim očima. Berengeri krenu u istraživanje okolice, uskoro pronađu okamenjene koze, a nakon toga i rupu koja je moguće skrovište zvijeri. Berengeri u rupu natjeraju stampedo koza, i izmame van beštiju koja je pljunuti Gorgon ali manja (mini-Gorgon, MIGO). Nakon naporne i spektakularne borbe, braća Berengeri bivaju okamenjeni, a Isabel izvlači zvijer van iz rupe i probija ga vilama pred zapanjenim narodom. Isabel moli narod da ne spominju što su ovdje vidjeli i doživjeli, i transportira kipove svoje braće na Košljun. Svećenici su nemoći, pa ona moli pomoć maga duBlanca, koji dolazi i pokušava mađijom vratiti ljude. Od 5 seljana dvoje nije preživjelo odkamenjivanje, a na svu sreću braća Berengeri su uspješno odkamenjeni, iako je bilo jako gusto sa Geroltom. Kada mag duBlanc vidi stvorenje koje je to učinilo, bježi nazad glavom bez obzira.
Nakon pisma Boeruinu, dolazi njihovo izaslanstvo sa Gaelynom na čelu. Dogovorene su reparacije za selo u iznosu 1 GB, Boeruin nosi svoje stvorenje nazad k sebi, a Boeruin traži ugovor o tajnosti u slučaju sličnih događanja.
Nakon niza uzbuđenja svi se vraćaju kućama, a Gerolta čeka pismo iz magijske akademije u Carskom Gradu, pozivnica da se javi magu Ashcroftu. Gerolt odlazi tamo, i sada ga s punim poštovanjem puštaju u akademiju i vode do tajnih prostorija, gdje se sastaje tajno društvo Sveti Carski Red Vatre. Društvo je posvećeno čuvanju Cara, a dok njega nema čuvanju stabilnosti regije i uklanjanju prijetnji za carstvo. Gerlot pristaje na uvjete i postaje član, sa svim beneficijama koje to nosi.
Bliži se kraj godine i još malo pa vjenčanje, a po zemlji se narod buni, i to samo u tri glavne provincije: u Seamistu gunđaju protiv Gerolta i njegove strahovlade, u Bhaineu se bune protiv budućeg braka Gavina sa dotepenkom, a u Seasdeepu na Isabelino konstantno izbivanje i putovanje. Poprilično je očito da se radilo o magijskom utjecaju, pa Berenegeri kreću u turneju po provincijama i smiruju situaciju, i u tome su vrlo uspješni. Gavin saznaje da se njegovim provincijama nalazi jako puno stranih agenata, i izdjae proglas u kojem im daje mjesec dana da bezbolno napuste provincije, inače će biti posljedica. Nakon toga, broj tih elemenata se znatno smanjio. Seasdeep se pak bacio u bauštelu, i cijela provincija je vrlo uspješna i raste, obala se naseljava i gradi, cijela provincija prosperira.
Gerolt otkriva da mu je netko petljao po magičnim izvorima, i nakon istrage saznaje da se radi o nepoznatoj ženskoj osobi. Razgovorom sa Suris otkriva da postoji prijetnja za regiju, poznata samo kao The Wizzzard, koja ima mogućnost petljanja po tuđim izvorima bez da ga/ju se detektira. Suris upozorava da je ta osoba vrlo nepouzdana, te ako ju je netko (princeza) unajmio da radi probleme, to bi se toj osobi vrlo lako moglo obiti o glavu.
Mjesec dana prije vjenčanja, Gavinov dvorac se iz nepoznatog razloga srušio, do temelja. Berengeri svi slute u čemu je zapravo stvar, ali Gavinova taktika je da apsolutno ignorira cijeli događaj, kao da se ništa nije dogodilo.

Comments

ApisMellifera

I'm sorry, but we no longer support this web browser. Please upgrade your browser or install Chrome or Firefox to enjoy the full functionality of this site.