Might makes Birthright

Demonska purica

Gavinova potraga za znanjem odvela ga je do kuće maga DuBlanca, vrsnog poznavatelja kamenja. Ali, od maga ni traga ni glasa, a njegova ljubazna susjeda ga nije vidjela već danima, a iz kuće se čuju čudni zvukovi. Nitko naravno ne odgovara na kucanje, a istraživanje u podrumu budi slugana od kamena koji se okreće na Gavina. On zaključava podrum i u pomoć zove svog brata, arhimaga Taeghaškog. Arhimag dolazi na lice mjesta, i zaključuje da se radi o magičnim silama, te zove i Isabel da im se pridruži. Nakon malo šnjofanja oko kuće Gerolt “otkriva” otvorena stražnja vrata od kuće, i on i sestra ulaze. U kući pronalaze još kamenih slugu, i čuju zvukove demonske kokoši/purice/guštera/šišmiša (ili, kako ga Gerolt naziva, cockatricea). Uzmak od demonske purice vodi ih na prvi kat gdje se herojski spuštaju po oluku. Berengeri dogovaraju hvatanje demonske purice: ušuljavaju se u podrum, i dok Gavin odvraća pažnju kamenom slugi, Isabel i Gerolt uz pomoć dvojice vitezova hvataju demonsku puricu u mrežu, i zatvaraju ga u kavez. Mag DuBlanc je pronađen sakriven u ormar, gdje čini se čuči zadnjih nekoliko dana.
U međuvremenu je došlo do panike u carskoj palači. Kako je prije koji dan princeza Aubrey opljačkana, tako je sad u odaje Wynne Berenger upao nepoznati počinitelj i pokušao ubiti nju i/ili njezinu djecu. Međutim, Wynne ga je vrlo uspješno progonila po gradskim zidinama i porazila u najboljem damskom stilu. Počinitelj je u tamnici i čeka milost grofa Berengera starijeg, arhimaga Taeghaškog.
Navečer istog dana, došlo je vrijeme za kazališnu predstavu temeljenu na slikovnici o Gvozdenlordu pod pokroviteljstvom Berengera. Predstava je ispala pravi hit, a u glavnoj ulozi pojavljuje se glavom i bradom dr Rue, pokazujući kako je uistinu pravi glumac. Osim što je predstava uspješna, i Berengeri su se više-manje pokazali kao uzorni plemići. Bračni par Berenger zasjao je punim sjajem, grofica Isabel gotovo jednako dobro (uz manje gafove što se tiče odjevnih detalja), dok se grof Berenger mlađi ipak mogao malo više potruditi. Zvijezde večeri ipak su bili lady Enlien i dr Rue, dok je princeza Aubrey počinila strašan modni gaf. Možda je to još jedna od njenih dvojnica?
Dan prije polaska iz Carskog grada Berengeri su pohodili i konjske utrke, gdje se lord Gaelyn pokušao prikazati u najboljem svjetlu, ali ispalo je u najgorem. Dvaput. Siroti Gaelyn nije više dolazio na oči grofici Isabel.
Na putu kući Gavin je odlučio navratiti do vojvotkinje Erin, dok su ostali Berengeri nastavili put kući.

Comments

ApisMellifera

I'm sorry, but we no longer support this web browser. Please upgrade your browser or install Chrome or Firefox to enjoy the full functionality of this site.