Might makes Birthright

Idemo na lignje

Politička situacija na sjeveru postaje problematična – kralj Thurazora počeo je inkurzije u susjedne ljudske zemlje kao osvetu za nestanak svoje najmlađe i najljepše kćeri Ugručke, i sve to u ime Taeghasa jer je ona bila zaručena za Berengera. Taeghas se javno odriče bilokakve veze sa Thurazorovim akcijama, osobito zato jer o zarukama nije bilo ni riječi.
Jedna od trgovačkih karavela se vratila oštećena iz Roesona, sa strašnim vijestima da ih je napala grupa albino morskih zmija. Isabel saziva znanstvenike, koji ubrzo otkrivaju da nije riječ o zmijama nego o ogromnoj bijeloj lignji. Sprema se lov na lignju, koji će krenuti sredinom mjeseca sa novim katapultima i podvodnim bakljama. Na Isabelin dvor dolazi stari morski vuk Achab, koji od mladih dana hvata tu lignju, koja mu je u mladosti pojela ruku. Naravno, Achab se pridružuje ekspediciji. U akciju kreću Arhimag Taeghaški i princeza Isabel, dok Gavin snubi Erin Marilen.
Lov na lignju počinje uvečer, i usred noći sa pučine dolazi 15-ak čamaca sa ljudima sa tetovažama lignji, ali karavela im bez problema izmiče. Oni odustaju i kreću nazad, a brod ih prati. Pred jutro dolaze do otoka, i na obalu kreće ekspedicija od 20 ljudi, među njima Arhimag i Isabel. Nakon cjelodnevnog lutanja po otoku, pronalaze morsku špilju i uplovljavaju unutra sa 2 čamca. Iz špilje iz napadaju divlji ljudi koji govore neprepoznatljivim jezikom, i dolazi do velikog okršaja, pri kojem divljaci otimaju Isabel i odvlače je u špilju. Čini se da ja žele postaviti za kraljicu. Arhimag je uzrujan, i slijedi luđake koji su mu se usudili oteti sestru u pratnji dvojice vitezova. Njegov gnjev je toliki da se pretvara u kamenog diva, i krši sve pred sobom samo da dođe do sestre. Isabel u međuvremenu shvaća da je namjera divljaka ipak malo drugačija, i da je planiraju žrtvovati golemoj lignji, pa bježi, točno u ruke svom bratu, koji raščišćava problem divljaka po kratkom postupku. Pošto su već pronašli mjesto gdje se priziva lignja, oni je odluče prizvati i izvući van na nišan broda. Uspješno prizovu lignju, međutim nisu dovoljno brzi u bježanju, i lignja se dočepa njih i dijela posade koji su im krenuli u pomoć. Arhimag koristi posebne zamađijane boltove i pogađa i oslabljuje lignju, i taman kada ih lignja oboje ima u svojim pipcima sa broda dolijeće Achab jašući na harpunu, pogađaju lignju u oko, i ona tone zajedno sa Achabom.
Vidno oslabljeni, Berengeri i njihova posada se vraćaju na brod, nesigurni je li lignja uistinu mrtva. Odlučuju ostati i dovršiti posao, i navečer se lignja vraća i grabi brod odozdo. Dok Arhimag mudro iskorištava zadnji zamađijani bolt ga oslabi lignju još više, a katapult okida u lignju, iz dubine se pojavljuje crna sjena i grabi lignju. Uskoro na površinu izranjaju komadići lignje, ali i zmajolika glava ni manji ni više nego Seadrakea. Berengeri iskazuju svoju zahvalnost malim darom škrinjice zlata, čime je Seadrake zadovoljan i vraća se u dubinu. Brzim pregledom špilje štovatelja lignje Berengeri nalaze ponešto novaca za svoj trud. Na povratku brod staje na Košljunu i Isabel iskazuje zahvalnost Nesirie. Berengeri se slavodobitno vraćaju u Stormpoint, putem demonstrirajući krak lignjetine kao dokaz da je stvarno uništena.
U međuvremenu Gavin posjećuje Carski Grad, od magične akademije pribavlja magični prsten koji štiti, i napokon njime prosi Erin, koja pristaje uz minimalni pristojni rok nećkanja.
Dok su Arhimag i Isabel haračili po moru, njegova žena Wynne je istraživala planine, u potrazi za izgubljenom patuljačkom ruševinom. Ona i Hawkeye ju pronalaze i otkrivaju da je naseljena.
Kada se Berengeri napokon okupe, saznaju da se središtu Taeghasa pojavila čudnovata skupina razbojnika koji pljačkaju trgovce i zalijevaju ih kiselim mlijekom. Skuju plan da se maskiraju, Isabel postaje bogata Avanilska trgovkinja, a Gerolt, Gavin i dvojica vitezova njena banda razbijača. Kreću prema Stormpointu, i nakon uspješnog izbjegavanja karavane lorda Morana, padaju u zasjedu razbojnika. Predvodi ih Baba Kerys, koja zahtijeva pare, ali Berengeri ne daju. Isabel zašamara babu, a braća i vitezovi uspješno savladaju njenu pratnju, i svi oni budu sprovedeni u zatvor u Gavinov dvor.
Nakon što je kriza sa razbojnicima riješena, Berengeri odluče vidjeti što se može sa patuljačkom ruševinom. Odlaze u posjet ruševine i tamo nalaze nastambu gnolova. Geroltov srebrni jezik i malo mađije im otvaraju vrata, i uskoro sa šefom gnolova dogovore njihovo preseljenje u planine u Seamistu, u bivše nastambe crnog maga. Gnolovi su zadovoljni jer se sele u veće prostorije, i u blizinu drugih gnolova, a Berengeri dobivaju nazad patuljačku ruševinu, i mogućnost zapošljavanja gnolova u slučaju potrebe.

Comments

ApisMellifera

I'm sorry, but we no longer support this web browser. Please upgrade your browser or install Chrome or Firefox to enjoy the full functionality of this site.